Tots els dilluns de 18:30 a 20:00


(Possibilitat de classes particulars en horaris convinguts)


Breu història

Isolda Barbarà i Trenkle s’inicia a Barcelona en les tècniques corporals a partir de l’estudi de la dansa clàssica i de la dansa contemporània. Fa més de dues dècades que imparteix classes d’estructuració corporal, experiència que l’ha duta a desenvolupar una tècnica empírica, basada en la comprensió holística del cos i de la ment tenint en compte les particularitats de cadascú. En la creació de L’harmonia en la mecànica del cos ha tingut present, entre d’altres, els conceptes elaborats pels següents autors:

•La cuirassa muscular ( Wilhelm Reich)
•El centre vital de l’ésser humà (Karlfried Dürckheim)
•La bioenergètica (Alexander Lowen)
•El procés d’individuació (Carl G. Jung)
•La col•locació del cos en la dansa clàssica (Helena Villarrroya)
•Stretching Global Actiu (Philippe E. Souchard)
•La consciència sensorial ( Moshe Feldenkrais)
•Rolfing (Ida Rolf)


A més, ha participat en diversos seminaris, entre els quals destaquen la gimnàstica medicocorrectiva i les tècniques metamòrfiques.

Notes

Una llarga experiència viscuda a través de la dansa i el pas per les distintes escoles de ballet no van acomplir del tot les meves expectatives pel que fa a la comprensió de la funcionalitat complexional i la biomecànica corporal. Davant la manca de respostes en aquest terreny començo a indagar pels meus propis medis en les tècniques corporals. Després de dues dècades aplicant els coneixements de la dansa i els mètodes d’educació de la postura, vaig concentrar els meus esforços a desenvolupar una disciplina que s’apropés a l’estudi de la mecànica del cos. Les paraules - harmonia mecànica – em van suggerir l’acord que es produeix en el moviment quan l’anatomia està ben ponderada, per això, he anomenat aquesta disciplina: l’harmonia en la mecànica del cos.

En general, no valorem prou la importància d’una mecànica fluïda i de com aquesta repercuteix en el sistema orgànic, hormonal i immunològic del nostre organisme. L’ideal de l’estructura humana es troba en una simetria i en una verticalitat exactes. La nostra estructura, però, està sotmesa a un constant esforç de tipus mecànic per adaptar-se a totes les situacions i, així, contrarestar l’atracció gravitacional. Tot i que, abans d’acabar el seu desenvolupament haurà de patir els mil i un obstacles, d’una o una altra manera, trobarà un equilibri malgrat que aquest sigui forçat. Aquesta és una de les causes per les quals la musculatura acumula tensions i fatiga, per tant, quan més ens apropem a aquest estat d’ideal, menys esforços haurem d’emprar per mantenir-nos drets o per desplaçar-nos. Una estructura ben consolidada s’organitza d’acord a un ordre anatòmic original.

L’harmonia en la mecànica del cos és una pràctica que va més enllà de l’entrenament físic. Ens convida a observar-nos, a percebre’ns i a descobrir-nos, tot combinant la força contràctil i l’elàstica del múscul per acomodar les articulacions. No obstant això, no implica en cap cas realitzar un treball dogmàtic o seriat en què únicament es persegueix allargar o enfortir el múscul, ja que la repetició sistemàtica o la imitació del moviment, no fan altra cosa que allunyar-nos de la consciència i, justament, la consciència és un requisit imprescindible per percebre l’anatomia. En definitiva, el sol fet de moure’ns ens renova i ens alimenta el mecanisme corporal. La mateixa respiració, que està íntimament lligada a la musculatura, en l’espiració, ens ajuda a distendre-la. Aquesta pràctica, en conjunt, ens convida a:

• Desaccelerar el ritme
Frenar l’acceleració imperant

• Trobar el to just a la musculatura
Distendre, afluixar, deixar anar les “tensions-crispacions” del múscul

• Desentumir les articulacions
Arribar a la comoditat articular, alliberar les articulacions de la compressió d’una musculatura endurida

Adaptar-nos a la força de la gravetat

Valer-nos de l’atracció gravitacional per rebotar

• Equilibrar-nos a la verticalitat

Alliberar el sistema mecànic

• Evitar la rigidesa
Les articulacions ben equilibrades eviten l’erosió del cartílag

• Moure’s eficaçment
La bona disposició musculo-articular ens repara

• Suavitzar, amorosir, endolcir el pas del temps
Fer lleuger l’engranatge

Pel que fa a la pràctica d’aquest treball corporal, percebre’s implica una atenció i per sentir millor l’esquema corporal adoptarem la posició supina en contacte amb el terra. El contacte amb una superfície plana ens determinarà on són els punts de recolzament i com és la nostra empremta corporal. Acte seguit deixarem anar el pes del cos per observar-nos i escoltar-nos la respiració. Després, seguirem uns determinats moviments pensats per ajustar la mecànica. La intenció no és tant la d’adquirir una habilitat concreta, sinó la d’aconseguir un estat que respongui a l’essència de l’ésser i tractar d’establir una harmonia mecànica en el cos. D’aquesta manera el moviment esdevé orgànic. No cal dir que la integració “cos-ment” ens indica la nostra evolució com a éssers humans.


L'harmonia en la dinàmica corporal

Ens movem segons uns patrons adquirits empesos per una necessitat, per una curiositat o per l'afany de decobrir i descobrir-nos. La genètica, l'entorn, la qualitat de vida, ens inflieix d'una manera o altra i ens configura un esquema corporal determinat. Els moviments, els gestos que fem responen a una manera d'entendre la vida, tenen una raó de ser, ens expliquen la nostra història.
Som alguna cosa més que músculs i ossos. som un cúmul de sensacions, emocions i pensaments.
L'harmonia en la dinàmica corporal proposa anar més enllà de l'entrenament físic, del treball dogmàtic i de la repetició sistemàtica d'uns exercicis que ens allunyen de la consciència.
En pocs mots, si ens deixem anar alliberarem les tensions acumulades i destesarem la musculatura per acomodar les articulacions per esdevenir flexibles.Isolda Barbarà i Trenkle
L’harmonia en la mecànica del cos
Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla
www.isoldabarbara.cat
mòbil +34 666 289 172